top of page
beyaz logo.png

Damar Cerrahisinde 3B Teknolojisinin Gücü


 

Nilay Nur ÖNDER - Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi

 

Almanya Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi Kardiyotorasik ve Damar Cerrahisi Bölümü’nün cerrahları, kompleks damarsal (vasküler) operasyonlar için operasyon öncesinde 3B baskı teknolojisini kullanmaya başladı. Cerrahlar, özellikle hastaya özel damarsal implant tasarlamak ve yerleştirmek için 3B baskı teknolojisini kullanıyor.


Bölüm başkanı Prof. Dr. Bernhard Dorweiler, “Herhangi bir vasküler rahatsızlığı olan hastaları teşhis ve analiz etmek için ortalama olarak 1000-2000 görüntülü BT taraması yapıyoruz. Kompleks vakalarda taramalar daha fazla zaman alabiliyor ve belirsiz durumlar oluşabiliyor. 3B baskılı modeller ile hastaların bireysel anatomisini hızlı bir şekilde anlayabiliyor ve başarılı bir şekilde tedavi etmek için en iyi tedavi yöntemini belirleyebiliyoruz” diyor ve ekliyor; “Araştırmalar devam ediyor ancak 2-4 saatlik bir ameliyat süreniz var ise %40’a kadar zaman tasarrufu elde ediyorsunuz. Her gün kompleks damarsal vakalar ile uğraşırken bu zaman tasarrufu yaşam ve ölüm arasındaki farkı açabiliyor”. Ameliyat ekibine göre operasyon öncesi 3B modellerinin kullanılması operasyon süresini kısaltıyor ve bu sayede radyasyona maruz kalma süresi ve operasyon sonrası (postoperatif) hastalık oranı (morbidite oranı) azalıyor.



Prof. Dr. Dorweiler ve ekibi, yüksek cerrahi risk ve kompleks olması sebebiyle Almanya ve diğer ülkelerdeki birçok hastane tarafından reddedilen 53 yaşındaki kadın hastayı kabul etti. Kalbe yakın aortik malformasyonu (doğuştan bozukluk) olduğu için hastanın boynunda şişkin bir kan damarı vardı. Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğunu kabul eden Prof. Dr. Dorweiler ve ekibi, BT taramalarını gözden geçirdi ancak sonuçlar kesin tanı koymak için net değildi. Prof. Dr. Dorweiler, “BT taramalarını incelediğimizde anatomiyi net bir şekilde anlamak imkansızdı. Dolayısıyla 3B baskı ile modelleme yapmaya karar verdik ve ilk kez sorunun kökeni ve büyüklüğü netleşti. 3B modelimiz, 3 aşamalı yapılacak olan operasyonu hastaya açıklarken çok yardımcı oldu ve hastanın net bilgilendirilmesi sonucunda onamını aldık. Aynı zamanda 3B modelimizi üç operasyon sırasında da referans olarak aldık ve başarılı bir sonuç elde ettik’ diyor.

Mainz Hastanesi, kendi cerrahi modellerini üretmek için StratasysEden260VS 3D yazıcı kullanıyor ve şeffaf materyal kullanmanın damar modelleri için daha uygun olduğunu düşünüyor. Hastanenin BiomaTicS Araştırma Merkezi’ndeki 3B yazıcı ise damar cerrahları için eğitim modelleri oluşturmada kullanılıyor. Prof. Dr. Dorweiler, “Hastaya özel aortik modelleri şeffaf bir materyale 3B yazdırıyoruz. Cerrahlar bu modeller üzerinde endovasküler yöntemleri pratik yapabilir ve zorlu teknikleri öğrenebilir. Gelecekte çığır açacak uygulamalar için medikal eğitim ve araştırma alanlarında 3B teknolojisini kullanmaya devam etmemiz çok önemlidir” vurgusunu yapmaktadır.


Stratays Eden 260 VS 3D yazıcı

55 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page